MBT aanbod bij Psychiatrie Rivierenland
Mentaliserende bevorderende therapie kan zowel individueel als in groepsverband gegeven worden. Op dit moment biedt Psychiatrie Rivierenland deze behandeling alleen individueel en complementair aan op een lopende behandeling. Tijdens individuele gesprekken werkt u samen met de behandelaar aan een mentaliserende basishouding. Omdat de behandeling zich veelal richt op de interactiepatronen in relatie met anderen, is het van belang dat u voorbeeldsituaties uit uw dagelijkse leven inbrengt die u wilt onderzoeken. Daarnaast kan het ook zijn dat het (zorg-)systeem waar u onderdeel van bent, is vastgelopen. De inzet van een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) kan ondersteunen bij het onderzoeken waar het mentaliserende vermogen onder druk is komen te staan en wat er nodig is om dit te kunnen herstellen.

Mentaliserende Bevorderende Therapie (MBT)
Mentaliserende Bevorderende Therapie is een psychotherapeutische behandelmethode waarbij u leert te mentaliseren. Mentaliseren is het vermogen om stil te staan bij wat u zelf denkt, voelt en ervaart en tegelijkertijd uzelf in te leven in wat anderen mogelijk denken en voelen. Wanneer u kunt mentaliseren, begrijpt u dat gedrag voortkomt uit bepaalde gedachten en gevoelens.
Mentaliseren zorgt ervoor dat u uzelf beter leert begrijpen en accepteren. U krijgt inzicht in uw eigen patronen en hoe deze in interactie met anderen werken. Door meer inzicht te krijgen, kunt u betere keuzes maken en relaties met anderen versterken.
MBT richt zich op:
-
- Bewustwording van uw eigen mentale processen
- Begrijpen van de gevoelens en bedoelingen van anderen
- Leren omgaan met stressvolle situaties waarin u de neiging heeft het contact met uzelf of anderen te verliezen
- Verbeteren van het zelfbeeld en versterken van relaties
- Meer grip krijgen op uw leven door bewuste keuzes te kunnen maken
Moeite met mentaliseren komt vaker voor bij mensen die in hun vroege ontwikkeling emotionele, relationele of traumatische verstoringen hebben meegemaakt. Het is geen probleem dat op zichzelf staat, maar het is vaak onderdeel van bredere psychische problemen. Leren mentaliseren kan dan ook voor de meeste mensen zinvol zijn om hun herstel te bevorderen en de kans op terugval te verkleinen.
MBT-aanbod bij Psychiatrie Rivierenland
Mentaliserende Bevorderende Therapie kan zowel individueel als in groepsverband worden gegeven. Op dit moment biedt Psychiatrie Rivierenland deze behandeling alleen individueel aan en complementair aan een lopende behandeling. Tijdens individuele gesprekken werkt u samen met de behandelaar aan een mentaliserende basishouding. Omdat de behandeling zich veelal richt op de interactiepatronen in relatie met anderen, is het van belang dat u voorbeeldsituaties uit uw dagelijkse leven inbrengt die u wilt onderzoeken. Daarnaast kan het ook zijn dat het (zorg)systeem waar u onderdeel van bent, is vastgelopen. De inzet van een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) kan ondersteunen bij het onderzoeken waar het mentaliserende vermogen onder druk is komen te staan en wat er nodig is om dit te kunnen herstellen.